Масово внасяме картофи, боб и плодове 07.01 | 11:11

Родното производство не стига и това води до увеличение в цените

От Ралица Стоянова

Произвеждаме два пъти по-малко картофи, отколкото имаме нужда, и се налага да внасяме. Това е довело до 50% увеличение на цената им, обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пред БНР.

Бобът също масово се внася и това води до увеличение в цената му с 20%. "Вносните плодове поевтиняват, но според високите си цени от празниците. Всичко е внос. Нямаме складове, за да пазим български плодове", каза Стойчев.

Доматите и краставиците държат високи цени поради поскъпването на горивата. Те са с около 20-30%  по-скъпи от миналата година.

Месото у нас е поскъпнало с 20% и продължава да държи тези цени, при положение че на световния пазар цената се е върнала в старите рамки.

Едуард Стойчев посочи, че брашното е поскъпнало в много малки граници, но в момента струва 99 стотинки, въпреки че цената на зърното в световен мащаб пада. Затова той смята, че при това положение не може да има по-голямо увеличение на цената на хляба.

Стойчев обясни, че слабото потребление през последните години не дава възможност на някои стоки да поскъпнат. "В хлебопроизводството има хиляди малки производители, които, мъчейки се да оцелеят, поддържат ниски цени. Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя. Наистина най-евтиният хляб се яде в България, но качеството му е по-ниско от това в друтгите страни", каза шефът на комисията по стоковите борси.

Зърненият баланс на страната е много стабилен, отбеляза Едуард Стойчев. 

На 9-и януари изтича срокът за регистрация от Държавната комисия на търговците на едро, съобщи Едуард Стойчев.

Водещи

Най-четени