Масово се оплакваме от стрес на работното място 28.04 | 10:05

Универсална рецепта за справяне с проблема няма, смята психолог

От Симеон Досев

Хората у нас масово се оплакват от стрес на работното място. Проучване на Инспекцията по труда сочи, че почти половината работници в България смятат, че работата се отразява негативно на здравето им.

"Да, стресирани сме. Това е отговор на тялото като цяло. Дори идването на нов колега или началник е нещо, което може да породи напрежение, а оттам – умора", казва психологът Райна Мървакова, цитирана от News7.

"Няма универсални рецепти за помощ. Най-добрият начин е да си зададем и отговорим на въпросите: "Защо работя тази работа?" и "Откъде идва стресът?", съветва още експертът.

По думите ѝ всеки човек сам за себе си трябва да прецени и види каква стратегия ще му помогне. Може това да са антистресови играчки или нещо друго. Това е строго индивидуално. Но в най-добрия случай човек трябва да работи това, което приема за свое хоби.

Припомняме, че проучване на Евробарометър, публикувано през миналата седмица, също посочи, че стресът и високото натоварване са основните проблеми на работното място. Доволни от условията на труд у нас пък са едва 31% от хората. Така страната ни се нарежда на едно от последните места в Европа по удовлетвореност от условията на труд.

Водещи

Най-четени