Месопреработвателите искат постоянни правила в отрасъла 02.11 | 10:34
Всеки производител да декларира коректно към потребителите и държавата съставките, които влага, настояват в бранша
Българските месопреработватели настояват за постояннодействащи правила в бранша, заяви пред БТА Антон Костадинов - собственик на месопреработвателна фирма.
Необходимо е всеки производител да декларира коректно към потребителите и държавата съставките, които влага и в това няма нищо страшно, коментира Костадинов. Според него първоизточник на всички проблеми е фактът, че "в България никой не говори отговорно за химията на храните".
"Напротив - безотговорно се разпространяват неистини за съдържанието на колбасите. Затова въвеждането на ясни и точни правила би било прекрасно за производителите", твърди Костадинов, добавяйки, че проблемът е злободневен за всички видове храни.
Стандартът "Стара планина", реализиран като съвместен проект между Асоциацията на месопреработвателите и Националната ветеринарно-медицинска служба тепърва отново ще бъде дискутиран, коментират специалистите. Според месопреработвателите в съществуващия му формат стандартът предполага само регионална търговия. При пет дни трайност на продукта, за реализация практически остават три дни. По данни на бранша два дни се губят за производство, преминаване през логистичния център и доставка до магазините.
"Сега трайността идва не от вложените съставки, а от средата, в която продуктът се съхранява", коментира Антон Костадинов.
Месопреработвателите приемат да окажат помощ за създаването на референтна лаборатория. "Мислим в тази посока. Възможно е да се ползва и съществуваща лаборатория, защото в България има достатъчно изследователски звена, които търсят работа", каза Костадинов.
Родните месни продукти, включително и "Стара планина" всъщност се произвеждат от европейско месо - внос предимно от Германия и Дания. В страната ни няма производство на индустриални заготовки. Липсва структурното звено между животновъдните ферми, кланиците и месопреработвателните предприятия, обясняват експертите.
След 1990 г. в България добивни предприятия не се изградиха и те няма да се появят докато в страната липсва доктрина за развитие на селското стопанство и преработващата индустрия, категоричен е Костадинов. Поради тази причина според него в България се внасят меса.
Месопреработвателите считат своя бранш за най-български - 95 на сто от фирмите са местни. През последните 10-15 години брутните инвестиции в отрасъла възлизат на около 1 млрд. лв., по данни на асоциацията.
Кризата в месопреработването вече е отминала, твърдят експертите. По техни данни след миналогодишната агония сега браншът отбелязва почти 10-процентов ръст .
Водещи
-
Месец ма - добър и ласкав за всички знаци на зодиака, но особено за теи зодии
Има и изключения
24.04 | 21:00
-
За кои шофьори винетките стават безплатни?
Измененията в Закона за пътищата бяха внесени от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група...
24.04 | 20:45
-
Радев: Напълно подкрепям Главчев в избора му на министри, отговорността е негова
Той поздрави народните представители за увеличението на заплатите на военнослужещите
24.04 | 20:31
-
Гръмотевични бури и жълт код за четвъртък, от уикенда времето се обръща
През почивните дни ще бъде предимно слънчево, вероятността за валежи намалява, температурите...
24.04 | 20:15
Най-четени
-
Борисов: Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили
"Отново сглобка – много зависи кой как ще се представи, кой от тях има интегритет, за да...
24.04 | 11:15
-
Мангъров: Недостатък на ваксината против коклюш е причина за бума на заболяването у нас сега
"До втория си месец децата трябва да си стоят вкъщи и ако могат, да се отложат погачи, питки,...
24.04 | 10:59
-
Днес ще бъде предимно слънчево
Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°.
24.04 | 08:15
-
Остър спор в кулоарите на парламента между бившите партньори в управлението
ПП-ДБ и ГЕРБ с взаимни обвинения за забавянето на законопроектите, свързани с второто плащане...
24.04 | 12:45