Мечтата на всеки българин - да живее в центъра на София - реалност! 22.04 | 15:30

Все по-често се купуват имоти на етап "груб строеж"

От Симеон Досев

Жилищата в центъра на София се очертават като изключително привлекателни през тази година. Броят на сделките с имоти в елитните централни квартали на столицата е нараснал двойно през първото тримесечие спрямо края на миналата година. Това сочи доклад на компания за недвижими имоти, цитиран от БТА.

При над 30% от покупките става въпрос за имоти за над 100 000 евро. Всеки пети пък купува жилище, с цел инвестиция.

Друга тенденция е, че сделките на етап "груб строеж" отново са факт. Такива са 10% от продажбите през първите три месеца на 2014 г.

Недовършени имоти избират основно два типа купувачи. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. Подобни покупки правят и хора, които вече притежават едно жилище и търсенето им е свързано с разширяване на площта, на която жиевят.

Промяна спрямо предходните години се забелязва и в строителната тенденция. Жилищата вече масово са с около 30% по-обширни. Голяма част от тях са и с по-високи тавани.

Докладът сочи още, че през последните три месеца все по-рядко се прави компромис в цената. Според експертите това се дължи на постепенното уеднаквяване на очакванията на продавачи и купувачи. Около 40% от хората пък купуват жилище със заем и в момента са в изчакване на по-голяма яснота относно законодателството в тази област.

Топлата зима от своя страна е раздвижила пазара на наеми. Освен в центъра на столицата, търсенето е високо и в южните квартали, както и "Младост". Средният наем варира между 150 и 250 евро, а от основна важност за наемателите са ремонтираната баня и кухня.

Очаква се през следващите месеци цените на недвижимите имоти в столицата да останат стабилни, а търсенето да се повиши.

Водещи

Най-четени