Минималната заплата да е 55% от средната било твърде много 12.02 | 12:13

МФ не подкрепя проекта за определяне на минималното възнаграждение

От Ралица Стоянова

Министерството на финансите не подкрепя предложения проект за определяне и актуализиране на минималната работна заплата. Това се казва в обръщение на финансовия министър Симеон Дянков до социалния Тотю Младенов.

Определянето на минималната работна заплата в широки граници между 35 и 55% от средната работна заплата не е релевантно предвид границите, които реално са достигнати в България, считат от финансовото ведомство.

Към момента нивото на минималната в средната работна заплата е около 38% и установяването на долна граница от 35% под която отношението не бива да спада, изглежда приемливо. Същевременно, предложената горна граница от 55% е необосновано висока.

В годините преди икономическата криза, когато и средната, и минималната заплата отбелязаха най-бързо (и двуцифрено) повишение, отношението между двата показателя се стабилизира на нива от около 40-42%. Средната стойност на това отношение за страните от Европейския съюз (за които има налични данни в Евростат) също е между 40 и 42%, а по отделни страни има само 5 такива, които надхвърлят 45% без да превишават 50%.

Според финансовото министерство няма основание горната граница в България да надхвърля 45%. Така, ако през следващите години минималната заплата се повишава в процент, близък и малко по-висок от този на средната заплата, това ще доведе до постепенно нарастване на дела на минималната в средната заплата до нивото й преди кризата и до средното ниво за Европейския съюз.

От МФ считат, че обвързването на минималната със средната заплата е обосновано, но следва да се прилага по начин, който да гарантира, че растежът на минималната заплата не изпреварва значително този на средната работна заплата. В противен случай, това би приближило доходите на по-нискоквалифицираните до тези на работниците с по-висока квалификация и би препятствало разрешението на проблема със структурната безработица, особено сред нискоквалифицираните.

 Според МФ предложението не е в съответствие с Кодекса на труда, където е посочено, че Министерския съвет определя минималната работна заплата за страната, а не реда и критериите за определянето и актуализирането й.

Вчера (11 февруари) от БСК настояха за оттегляне на проекта за определяне на минималната работна заплата. Според тях автоматичното увеличение на минималната заплата е вреда, а не полза.

Водещи

Най-четени