Министър Найденов: Арабският свят е готов да внася българско агнешко 05.05 | 17:48

Държавата ще подкрепя овцевъдството като перспективен експортен отрасъл, каза министърът при посещение във Велико Търново

От Георги Георгиев

Арабският свят е готов да внася българско агнешко месо. Това каза пред журналисти в Търново министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, информира БТА.

Найденов уточни, че само Саудитска Арабия търси годишно по 5 милиона животни. По думите му именно затова държавата все по-активно ще подпомага овцевъдството като перспективен експортен отрасъл.

"Виждате, че намалихме националните доплащания на единица площ, тоест взехме, образно казано, от зърнопроизводителите, за да дадем на животновъдите, в това число и на овцевъдите", допълни министърът.

Тази година заради кризата в Гърция няма търсене на агнешко от южната ни съседка. Затова пък пазарът се отваря към огромния Арабски свят, който не е засегнат от кризата, информира Мирослав Найденов.

Освен на арабския, българските производители имат възможност да реализират продукцията си и на руския и европейския пазар. Европейският съюз внася 64 на сто от овцете от трети страни като Нова Зеландия.

По думите на Найденов Гергьовден е последният възможен шанс за овцевъдите да реализират продукцията си, като в момента цената на агнешкото е по-ниска, отколкото на Великден.

Като част от посещението си в Търново министърът на земеделието посети и село Арбанаси, където откри Първия национален събор на овцевъдите.

Там Найденов съобщи, че производителите ще получат пет милиона лева компенсации заради високите цени на горивата.

На изложението в Арбанаси участват 40 изложители с над 700 овце, както и изложители на агнета, кочове, кучета и коне. Представени са също и производители на млечни, месни и деликатесни продукти от овце.

Водещи

Най-четени