Модернизират топлофикационната система на София с 41,9 млн. лв. 20.06 | 17:01

Част от хранилището за радиоактивни отпадъци готово до 2015 г.

От Десислава Маданска

Топлофикационната система на София ще бъде модернизирана и обновена с проект на стойност 41,9 млн. евро. Около половината от сумата е от Международен фонд "Козлодуй" (МФК). Финансирането на проекта бе подписано от енергийния министър Драгомир Стоянов.

Според Стойнев с модернизацията и подновяването на съоръженията на компанията ще повишат сигурността на енергийните доставки в столицата.

По думите му целта на проекта е да се доведе до повишаване на енергийната ефективност на услугата чрез намаляване на загубите в топлопреносната мрежа и намаляване емисиите на парникови газове.

Предвижда се проектът да бъде изпълнен до края на 2017 г. Бенефициент е "Топлофикация София".

Стойнев подписа и проект за изграждането на Национално хранилище за погребване на средно и средноактивни радиоактивни отпадъци. Първият етап от изграждането му трябва да завърши в края на 2015 година.

В хранилището ще бъдат погребани радиоактивните отпадъци от 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Бенефициент по проекта, който се финансира изцяло от Международен фонд "Козлодуй" (МФК), е държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Водещи

Най-четени