Може ли да запазим по-ниската ставка за акциза върху метана? 05.11 | 16:45

България е попитала Брюксел и чака отговор не по-късно от 1 декември

От Мая Александрова

Страната ни е поискала от Брюксел да отговори дали може да запази по-ниската ставка за акциза върху метана. България иска отговор не по-късно от 1 декември, съобщи кулоарите на парламента зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Страната ни е изпратила нотификация и писмо до Европейската комисия, както и имейл с молба да се отговори възможно по-бързо, за да няма притеснения, че ставката ще остане 0,85 лв. за гигаджаул за природния газ, използван като моторно гориво, обясни Петкова.

Тя посочи, че се прави всичко възможно да се получи отговорът навреме, за да не бъде допуснато ставката от януари да се увеличи на 5,10 лв. за природния газ и след това да се въведе минимална ставка.

Людмила Петкова обяви, че страната ни има уверение, тъй като те считат, че това не е вредна данъчна мярка и няма проблем да се прилага.

"Но за правна сигурност, тъй като искаме прилагането да е до 31 декември 2019 г., изпратихме нотификация и писмо, с които настояваме за потвърждение, че България още 6 години може да ползва намалената ставка без проблем", добави заместник-министърът.

Водещи

Най-четени