Можело и да няма поскъпване на парното през януари 02.10 | 12:11

Стабилизирането на цената на петрола на международните пазари е една от причините

От Андриян Георгиев

Възможно било да няма ново поскъпване на парното през януари, прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. 

Той се аргументира със стабилизирането на цената на петрола на международните пазари. 

"Не очаквам през следващите 3 месеца да има някакви големи повишения, а даже бих казал изобщо да няма повишение на цените на петрола, което означава, че ние може би няма да пипаме цените за втората част от сезона. Дори и да има малко увеличение, това няма да се отрази на топлоенергията", заяви шефът на ДКЕВР пред БНР. 

Семерджиев отрече да има натрупване на печалби в "Булгаргаз".

Той изключи варианта задълженията на топлофикационните дружества да се стоварват върху коректните потребители. 

Според председателя на ДКЕВР поскъпването на електроенергията за масовия потребител от средата на идната година може да е само с 6-7, вместо с 12%, но само ако бъде компенсиран ефектът от изчерпването на безплатните квоти въглероден диоксид. 

Това можело да стане по два механизма. Първо – да се промени начинът, по който се формира регулираната цена за потребителите, където ще има регулирана цена, а това със сигурност ще бъдат битовите потребители и обществените учреждения, сега са и малките предприятия.

Второ, с изискването за инвестиции от тези компании, които трябва да купуват квотите. Там е възможно да се отложи закупуването на тези квоти, което обаче трябва да се гарантира със съответните инвестиции, така че да се намаляват тези емисии, завърши Ангел Семерджиев.  

Водещи

Най-четени