Мултинационални гиганти „усвоили“ милиони от еврофондовете 02.12 | 15:26

ЕС плаща на големите компании, за да останат на европейския пазар

От Кристалина Илиева

Най-големите международни компании, включително Coca-Cola, IBM и McDonald's, получават субсидии от Европейския съюз, за да не напуснат икономическата зона, показа разследване на "Файненшъл таймс".

Структурните фондове на Европейския съюз са предназначени да уравновесяват несъответствията в условията за печалба в рамките на икономическото обединение, като за целта се подпомага малкия и среден бизнес в по-бедните страни.

Но според цитираното разследване глобалните корпорации също се възползват от парите на ЕС.

20 милиона евро е получила американската компания IBM за проект в Полша, Fiat също са кандидатствали за субсидия от 25 милиона евро, а на McDonald's са били отпуснати 600 хиляди евро, за да обучава служители в Швеция.

"Става въпрос за съперничество от световен мащаб", коментира еврокомисарят Йоханес Хаан. "Ако не се намесим, всичките фабрики и производствени места в Европа ще бъдат затворени и преместени в страни с по-изгодни за производителя условия", допълва Хаан.

Проучването на изданието и на Бюрото за разследваща журналистика показва също, че пари от европейските фондове са били отпускани на компании, които са преместили фабриките си от по-богати в по-бедни страни, въпреки че за тази практика е изрично забранено да се отпускат пари по структурните фондове.

Сред фирмите, които са използвали субсидиите от европейските фондове, за да се местят в страни с по-евтин труд, разследването посочва британския производител на чай Twinings и мобилния гигант Nokia.

Водещи

Най-четени