На експертния коалиционен съвет: Партньорите не се разбраха за бюджета 07.06 | 16:15

Срещата се проведе в Министерството на финансите

От iNews

Без окончателно разбирателство около актуализацията на бюджета за тази година приключи поредният експертен коалиционен съвет, който се проведе в Министерството на финансите.

Вчера то публикува предложението си за промяна в Бюджет 2022, където се включват редица антикризисни мерки, предаде БНР. Финансовите експерти на управляващата коалиция, повечето от които са депутати, обаче все още имат забележки по тях. 

Важно е да се отбележи, че най-вероятно се очаква още един експертен коалиционен съвет, на който да бъдат изчистени различията. Това бе посланието от представители на "Продължаваме промяната".

От "Демократична България" направиха две предложения, които бяха приети от коалиционните партньори, но все още очакват намиране на източник на финансиране. Едното бе свързано с продължаването на строителството на детски градини в София, обясни депутатът Ивайло Мирчев. А другото е свързано с подпомагане на пътуващите в градския транспорт.

"Държавата да поеме цената на картите за градски транспорт в цялата страна. Първоначалното предложение е това да е 50% от цената на картите. Тази мярка работи много добре в Германия", каза Ивайло Мирчев.

Мерките, които предлага ДБ, ще струват около 58 милиона лева, а всички одобрени предложения ще бъдат финансирани от вътрешно разместване на приходи и разходи преди окончателното приемане на актуализацията, обясни Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

Основните критики на "Има такъв народ" са, че с актуализацията няма заложени реформи, както бе обещано в началото на годината. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански изрази надежда, че все пак предложенията на неговата партия ще бъдат приети между двете четения на законопроекта.

От БСП не коментираха експертните разговори. 

Източник:БНР

Водещи

Най-четени