Над 3 500 жалби са подадени срещу мобилни оператори 25.08 | 17:47

От тях 2500 засягат преносимостта на номерата от един на друг оператор

От Деляна Петкова

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е изразила своето категорично несъгласие с практиката на мобилните оператори у нас да сключват договори с фирми за събиране на стари сметки за GSM.

Това каза председателят на комисията Веселин Божков, цитиран от БТА. Божков е в Бургас по случай откриването на нова приемна на комисията в града. Той отговори на въпроси и жалби на потребителите.

Шефът на КРС поясни още, че събирането на стари сметки чрез фирми се практикува в много градове в страната, а в част от случаите клиентите не са издирени надлежно от оператора си. Вследствие сметките им набъбват от 65 лева до 750 лева, например. Сумите се събират от фирми, които вземат такса за услугата, лихви и т. н.

В КРС са постъпвали и други жалби, които засягат надписани сметки, нежелани sms-и и неритмично получаване на сметки. За последната година жалбите са повече от 3500. От тях 2500 засягат въпроса с преносимостта на номерата от един на друг оператор, допълни още Божков.

При такива проблеми потребителите да се обръщат към комисията, а тя от своя страна ще проучва всеки въпрос и ще налага глоби, съветва още той.

Председателят на КРС засегна и проблема със заглушаването на наши радиостанции от турски. Той каза, че от 9 до 12 август са направени съвместни измервания заедно с турски експерти.

Според Божков като цяло картината е позитивна в сравнение с други години. При измерванията са регистрирани само два пробива на наша територия.

Водещи

Най-четени