До месеци казват ще поевтинеят ли мобилните разговори у нас 04.08 | 15:37

КРС получи писмо от комисаря по технологиите Нели Крус с препоръки за преглед на цените

От Деляна Петкова

През септември Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще изготви секторен анализ на цените на мобилните разговори. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане и след това изпратен за нотификация в европейската комисия.

Това заями председателят на КРС Веселин Божков в ефира на bTV. Неговите коментари бяха свързани с писмо, което страната ни получи от офиса на комисаря по въпросите на технологиите Нели Крус. В него се отправя предупреждение за скъпите разговори по мобилните мрежи у нас. Медиите у нас разпространиха, че от Комисията отбелязват, че "клиентите в най-бедната страна в общността плащат повече от останалите европейци".

Най-рано в края на ноември и началото на декември обаче ще стане ясно с колко ще поетвинеят разговорите с мобилни телефони и стъпките, които ще бъдат предприети, коментира днес (4 август) Веселин Божков. 

Той коментира още, че писмото от ЕК не е със съдържанието, което беше разпространено преди няколко дни.  "Има официално писмо, което може да се прочете, в което тя (Нели Крус - бел. ред) обяснява какви са принципите, какви принципи спазва ЕК, какви са нейните отношения с националните регулатори. В случай, че в България не се съобразим с препоръките от ЕК може да се направят нови препоръки. Това обаче е в бъдеще неопределено време", заяви Божков.  

За последните 2 години цените на разговорите между мобилните оператори намалели от 0.38 лева на 0.13 лева - близо три пъти, коментира още председателят на КРС. Според представените данни по-скъпи разговори от България в момента има в Германия, Чехия, Италия, Словакия и Естория. Преди да бъдат намалени цените те са били сред най-високите в Европа, но сега около средното ниво на Стария континент.

В България клиентите на мобилните оператори са повече от 10 млн. при население от около 7 млн. души. Това значи, че пенетрацията на мобилните оператори е 138%. Председателят на КРС коментира, че данните означават, че всеки човек разполага с по 2-3 мобилни телефона.

Водещи

Най-четени