Най-богатият в света забогатя с още 20 млрд. долара за година 10.03 | 09:43

На първо място сред богаташите отново е мексиканецът Карлос Слим

От Нели Минчева

САЩ и Западна Европа продължават да губят позиции, що се отнася до техни представители в списъка на най-богатите хора в света.

Според класацията на списание Forbes за 2011 на първо място по богатство остава мексиканецът Карлос Слим, а държавите, известни под акронима БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), регистрират силно покачване в броя на заможните си граждани.

За втора поредна година лидер по размера на активите си не е американец, а Слим, чието богатство е оценено на 74 млрд. долара. На второ място е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, макар и според АФП той да дължи изоставането си в почетния списък на големите направени дарения през годината.

По данни на Forbes за една година мексиканският телекомуникационен магнат е увеличил стойността на притежанията си с над 20 млрд. долара.

Изглежда, че за влиятелните и състоятелни жители на планетата кризата вече не представлява никакъв проблем. Общият брой на милиардерите по света възлиза на 1210, което е абсолютен рекорд за последните 25 години, откакто се изготвя проучването.

Освен това броят им е с 214 по-висок спрямо 2010 г. Заедно тези олигарси притежават активи на стойност 4,5 трлн. долара, повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия, подчертава Forbes.

САЩ успяват да останат на първо място по брой на милиардерите си – 413 през 2011 г., но американските свръхбогаташи вече представляват едва 33% от всички спрямо 40% за миналата година и 50 на сто преди десет години.

Европа, която през 2010 г. беше на второ място с 248 милиардери, сега е изместена от региона на Тихоокеанска Азия с 332 милиардери, с около 100 повече отколкото в предишното издание на класацията. За Стария континент бройката е 300.

Друг интересен факт от изследването е, че за първи път тази година Москва изпреварва Ню Йорк по брой на милиардерите си и се превръща в най-населеният от богаташи град в света – общо 79.

Съоснователят на социалната мрежа Facebook Марк Цукерберг се изкачва на 52-ро място по богатство на планетата с активи, оценени на 13,5 млрд. долара. Всичко обаче си има своята цена – той вече не е най-младият сред милиардерите. На 26 години Цукерберг е победен от колегата си - по-младият с осем дни Дъстин Московиц, също съосновател на Facebook, който дебютира в списъка на Forbes под номер 420.

Най-четени