Москва стана световната столица на милиардерите 14.03 | 09:55

В Русия живеят 1/3 от най-богатите в света

От Нели Минчева

Руските олигарси превръщат Москва в световна столица на милиардерите, предава Ройтерс.

Броят на милиардерите в Русия, повечето от които започнаха да трупат капитал си през 90-те години, се е увеличил от 62 до 101 само за година. Данните са предоставени от Forbes, които преди дни публикуваха годишния си списък с най-богати личности в света.

Само в Москва милиардерите са 79, което е повече от всеки друг град в света. Руските богаташи съставляват една трета от 300-те в света, а 15 от 100-те най-богати хора на Земята са руснаци. Именно Русия превъзхожда внушително останалите държави от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), както и Саудитска Арабия.

Най-богатият руснак е Владимир Лисин, който според Forbes притежава 24 милиарда долара и заема 14-та позиция сред най-богатите хора в света. След него се нарежда Алексей Мордашов с 18,5 милиарда долара.

Преди година в списъка на Forbes Мордашов бе на 70-то място, а сега е на престижното 29-то. Той задмина Михаил Прохоров, собственика на американския баскетболен отбор Ню Джърси Нетс. Прохоров заема 32-ро място в общия списък, а богатството му е оценено на 18 милиарда долара, с около 5 милиарда повече от миналата година.

Пълния списък на 100-те най-богати хора според Forbes можете да намерите тук.

 

Водещи

Най-четени