Най-вероятно ще представим на руснаците нов договор за АЕЦ "Белене" 28.05 | 13:37

Според министър Трайков вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта

От Кремена Бедерева

Най-вероятно ще се наложи да представим на руснаците нов проект на договор за АЕЦ "Белене". Това мнение изрази енергийният министър Трайчо Трайков на пресконференция, на която представи новия си заместник Делян Добрев, съобщава БТА.

Според консултанта по икономическата рентабилност проекта - британската банка HSBS, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство на централата не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип.

Това е договор между двете държави, които се разбират, че ще правят ядрена централа, осигурено е финансиране, ясно е, че там ще текат пари, допълни министърът. По тази причина, вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор, каза министърът.

Трайков беше категоричен, че договор за доставка на руски газ ще има, когато "Булгаргаз" и "Газпром" постигнат съгласие по параметрите му. Трайков заяви, че когато се планира да се вземат предвид всички процеси, които са в развитие и събития, които ще се случат в бъдеще. Такива събития, важни за нас, са влизането в експлоатация на междусистемната връзка с Гърция, информира БНР.

На практика през 2014 година ние ще сме свързани вече и с газа от Азърбайджан, който можем да получим. Надяваме се да се открият нови количества в шелфа ни в Черно море. След няколко години ще има и яснота относно шистовия газ.




Водещи

Най-четени