Финансист: АЕЦ "Белене" - добре, но не и с държавни пари 09.06 | 20:02

Никой към момента не може да каже каква е цената на проекта, смята Владимир Каролев

От Елица Елефтерова

Реакторите на "Козлодуй" могат да бъдат с удължен живот между 5 и 6 години, което автоматично ги изключва от надпреварата с "Белене". Това смята финансистът Владимир Каролев, запитан дали 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" не са алтернативни проекти о време на форум за чиста енергия, който се провежда в столицата.

В ситуацията, в която се намираме в момента трябва тепърва да търсим пари за проекта. Каролев е абсолютно категоричен, че "Белене" не трябва да се строи с държавни пари.

Това позволява два варианта – единият е търговско финансиране, осигурено от стратегически инвеститори  и търговски банки. Другият вариант е да бъдат руснаците, тъй като те вече няколко пъти за заявявали, че могат да финансират проекта, смята Каролев.

Според него не само той, но никой към момента не може да каже каква е цената на проекта. "Атомстройекспорт" искат индекс, с който българската страна няма да се съгласи, а според него и няма логика да се съгласи.

Каролев смята, че е нелогично от "Арева" да не поискат индексация на проекта, защото цената му сега и евентуално към 2017-2018 г. няма да бъде същата. На теория и на практика фиксираната цена е по-висока от тази, която се постига с ескалация, защото при фиксирана цена, ако договорът наистина е направен така, че всички календарни рискове да се поемат от строителя.

Той е този, който поема риска от инфлация и този риск трябва да се плати. Рискът и възвращаемостта са пропорционално свързани – колкото по-висок е рискът, толкова по-голяма възвращаемост търси инвеститорът.

В зависимост от разбиранията на "Атомекспортстрой " и на българската страна дебатът около взимането на крайно решение е в различна степен постигнат. От гледна точка на "Атомстройекспорт" - нещата вече са решени на 90%, от българска страна обаче твърдят, че има още неизяснени проблеми. При всички случаи голяма част от клаузите са договорени.

Каролев обясни, че до края на август ще има достатъчно информация. Министър Трайков поиска нов преглед на техническата документация от регулатора. Това не е технически  стрес-тест, защото такъв се прави на действащи централи, а симулация.

Проблемът е, че веднъж завинаги трябва да се вземе решение ще се прави ли тази централа или няма да се прави, коментира финансистът. Според него целият проблем за това, проектът да не е тръгнал все още е, че 2005 година, когато беше проведен търга за избор на инвестиционна банка, все още не беше направен пазарен модел.

Той се прави едва сега. Такъв модел са направили руснаците и чехите, но е нелогично да използваш проучванията на този, на когото предстои да дадеш пари.

Всички подобни проекти навсякъде се правят с готов консорциум, който включва инвестиционна банка, технически консултант, юристи и специалисти по околна среда. Такъв консорциум за проекта "Белене" е трябвало да бъде назначен още през 2003-2004 година.

iNews припомня, че все още не е напълно ясно какво ще е бъдещето на проекта за атомна централа "Белене".

Преди време се разрази един от най-големите скандали в правителството на Бойко Борисов. Скандалът беше по повод на подписания меморандум с руската страна за изграждането и цената на АЕЦ "Белене".

След като бе подписан меморандумът, от НЕК съобщиха, че основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие. Системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

Въпросът със сигурността на централата става отново актуален след голямата авария в АЕЦ "Фукушима – 1” в Япония. В Европа, а и в България се надига протестна вълна като цяло срещу производството на енергия по ядрен път.

Водещи

Най-четени