Напредват законовите промени за надомната работа 30.03 | 17:41

Извършващите надомен труд ще подписват трудови договори

От Нели Минчева

Извършващите надомна работа ще сключват трудови договори със своя работодател, приеха на първо четене депутатите, гласувайки предвидени допълнения в Кодекса на труда.

Според гласуваните текстове работодателят е длъжен да осигури на работниците или служителите си, работещи от вкъщи, равни заплащане и третиране, каквито е осигурил на работниците и служителите, които работят в съответния офис на фирмата.

Трябва да бъдат осигурени здравословни и безопасни условия на труд, квалификация, преквалификация и обучение, възможност за синдикално сдружение и др.

Работникът пък трябва да осигурява достъп на работодателя и контролните органи до помещението, в което работи. Трябва освен това да "не извършва дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици и обитатели, по-голямо от обичайното, съгласно Закона за управление на етажната собственост, когато работното място е в жилищна сграда или е в близост до такава".

Хубавото при надомната работа е, че дори в закона е написано, че работниците и служителите сами определят началото, края и разпределението на работното време (в рамките на това, за което базово са се разбрали с работодателя). Ето защо обаче, дори и да се работи късно вечер или рано сутрин, работниците нямат право на допълнително заплащане за извънреден труд.

Водещи

Най-четени