Не очакват поскъпване на хляба 01.07 | 11:26

Земеделският министър прогнозира много добра реколта и тази година

От Кремена Бедерева

Не бива да се очаква ръст на цената на хляба, съобщи край каварненското село Божурец след официалното откриване на жътвата в Добричка област министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Очакват се около 3,8 млн. - 3,9 млн. тона зърно тази година на базата на данните, събрани в страната. Прогнозите са за много добра реколта, такава, каквото е била през 2010 г. – около 4 млн. тона.

Очаква се също да бъдат прибрани около 600 000-700 000 тона ечемик. Тази зърнена култура вече се жъне, дори на места вече жътвата е приключила. Найденов се обърна към хлебарите и мелничарите в страната да предвидят в своите запаси качествена пшеница, защото такава се очаква и това ще е гаранция за прилагането на новия стандарт за качествен хляб.

Няма движение в цената на зърното, затова не бива да се очаква и промяна в цената на хляба. Тя донякъде ще бъде стабилизирана заради отварянето на руския експорт за пшеница. Пшеницата е борсова стока, така че каквато е цената на борсата, толкова ще струва и пшеницата у нас, посочи Найденов, но не се ангажира с конкретни цифри за България.

Според него по правило у нас цената е малко по-ниска, отколкото на световните пазари и ние произвеждаме два пъти повече пшеница, отколкото ни е необходима, допълва още Агенция "Фокус”. Голямото търсене на пшеница навън е добро както за производителите, така и за държавата ни като експорт.

Найденов припомни, че външно търговското ни салдо е скочило почти три пъти през 2010 г., а само за първите три месеца на 2011 г. ръстът е с 41 % повече в сравнение със същия период на миналата година. При очакваните добиви и качество на зърното тази година със сигурност външно търговското ни салдо ще е по-голямо, отколкото през 2010 г., категоричен е министърът.

Водещи

Най-четени