Не се очаква лихвите да паднат драстично 03.01 | 14:34

Спестяванията ни ще продължат да се увеличават

От Ралица Стоянова

Високите лихвени проценти по депозити и влогове, които банките прилагаха през последните няколко години, остават в миналото. Въпреки това драстично намаление на лихвите по депозити едва ли ще се наблюдава през първите месеци на новата годинa. Това сочи анализ на "УниКредит Булбанк". 

По-скоро ще има плавно понижение до нормалните лихвени нива преди кризата.

Очакването спестяванията на населението да продължат и да нарастват и през 2013 г. най-вероятно ще се реализират, макар и с по-бавни темпове в сравнение с изминалата година.

До известна степен отражение може да окаже и въвеждането на данъка върху дохода от лихви от срочни депозити и влогове, но този данък едва ли ще доведе до сериозна загуба на интерес от страна на гражданите и домакинствата, тъй като те си остават най-сигурното и сравнително доходоносно средство за спестяване.

Въпреки ръста в спестяванията на населениетов в България трудно можем да кажем, че българинът е повишил жизнения си стандарт. Средностатистическото домакинство в България не разполага с големи депозити. Статистиката го доказва – около 75% от депозитите на българите са за суми до 1000 лева. Същевременно по данни на БНБ броят на физическите лица с депозити по над 1 млн. лева е едва 625.

От началото на 2012 г. спестяванията на населението са нараснали с близо 2,5 млрд. лв., което е ръст от 8% за изминалите 10 месеца на 2012 г. и 12,7% спрямо същия период на 2011.

Темпът на нарастване на депозитната база бележеше увеличение до края на юли 2012 г., когато само за един месец домакинствата спестиха в банки 412 млн. лв., след което наблюдаваме едно плавно забавяне (за сравнение през октомври спестените средства са едва 87 млн. лв.).

 

Страхът от кризата, несигурното бъдеще и вероятност от загуба на доходите карат хората да бъдат по предпазливи и консервативни по отношение на потреблението. Спестените средства от отложеното потребление се насочват в различни банкови депозити на атрактивни лихви.

Водещи

Най-четени