Не сме загубили пари по ОП "Транспорт" 16.11 | 14:48

Договорени са 96% от парите по програмата, разплатени са 1,5 млрд. лева

От Ралица Стоянова

Над 1,5 млрд. лева са реално разплатените средства към изпълнителите на проекти по Оперативна програма "Транспорт”. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на брифинг днес.

"Към момента няма опасност от загуба на средства от ОП "Транспорт", напротив – бюджетът на проектите, по които се работи, надхвърля финансовия ресурс на програмата”, каза Московски. По думите му стартирането на повече проекти е било дадено като съвет от Европейската комисия, за да се навакса огромното закъснение, което е било допуснато преди 2009 г. информират от МИЕТ.

"Договорили сме над 96% от бюджета на програмата, а одобрените средства от Европейската комисия са над 1,2 млрд. лева. Тези пари реално са влезли в икономиката и са една от основните причини да се генерира растеж на Брутния вътрешен продукт”, отбеляза Московски.

"В ситуация на криза, най-добрият начин за растеж е инвестицията. Реалните ефекти от реализацията на тези средства може да се види. Конкретният пример е софийското метро – над 350 000 души на ден използват подземната железница – проект с безспорен ефект върху обществото и околната среда”, похвали се Московски.

Той обяви, че продължаваме подготовката на проектите за следващия програмен период като основен приоритет е завършването на ж.п. направлението от сръбската граница до турската и гръцката граници, както и връзката до Бургас, АМ "Струма" и третият лъч на метрото.

"Физическият напредък по ОП "Транспорт" е факт, той е осезаем. Можем да говорим за километри положен път, влакове, железници, каза от своя страна министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев.

Водещи

Най-четени