Негативните настроения за бъдещето у нас се засилват 04.11 | 16:35

Потребителското доверие намалява, показва статистиката на НСИ

От Ивайло Ачев

С 3 пункта намалява доверието на потребителите през октомври спрямо равнището си отпреди три месеца, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Понижение на доверието има както в градовете, така и в селата. В градовете обаче спадът на доверието е над два пъти по-голямо – спад от 3,5 пункта, докато в селата понижението е 1,7 пункта.

Финансовото състояние на домакинствата ще се свива, а инфлацията и безработицата ще растат през следващите 12 месеца, смятат потребителите. Единственият позитивен отенък в цялата картина е мнението, че в момента финансовото състояние на домакинствата е по-добро, отколкото преди три месеца.

Според предварителните резултати на НСИ коефициентът на заетост на българското население през третото тримесечие е 59,9%. Това е с 0,7 пункта по-малко на годишна база. Оптимистичната нотка тук е увеличената заетост сред лицата на възраст 15-64 години – 2 975 300 лица в тази възрастова група са имали работа през периода юли-септември. Увеличението е от 79,8 хил. души. Все пак 33,3% от най-активната икономическа група са били без работа през посочения период.

По данните на НСИ безработицата през третото тримесечие е 10,2%, а безработните българи са били 342,8 хил. души. Това е с 0,7% повече на годишна база.

Водещи

Най-четени