Нестопанските организации ще се пререгистрират в Агенцията по вписванията 07.10 | 12:40

Това предвижда проектът за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който засяга 40 хиляди НПО

От iNews.bg

Всички нестопански организации ще трябва да се пререгистрират в Агенцията по вписванията заради очакваните промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които правителството прие в края на септември. Това заяви пред БНТ Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право.

Регистрираните вече организации, сдружения и фондации (т.нар. НПО) трябва да прехвърлят регистрацията си до края на 2018 г. Досега регистрацията ставаше в окръжните съдилища.

Като мотив за промените са посочени намаляването на бюрокрацията и освобождаването на съдилищата от дела с ниска правна сложност. Така регистрацията на  нестопанските организации ще бъде по-евтина и по-бърза, а представителите им ще забравят за термина "актуално състояние" - документ, който се изисква от НПО-тата от редица институции и е задължителна част при подготовката на проектни предложения.

Ефектът от промяната, който очаква неправителственият сектор, е положителен. Единственото неудобдство е, че 40 хиляди НПО ще трябва да се пререгистрират, но срокът да направят това е достатъчно дълъг, така че не се очаква напрежение, заяви експертът.

По думите на Панов, актуалното състояние сега се взема от съда и за него има такса. В София тя е 5 лв., но в някои градове достига 30 лв. Експертът обясни, че в момента има регистрирани около 40 хил. организации, сдружения и фондации. Ако законът влезе в сила в сегашния си вид, те за 3 години ще трябва да вземат своите документи от съда и да ги занесат в Агенцията по вписванията. "В  момента фирма се регистрира за 3 дни, а сдружение или фондация - за над месец. Не става въпрос само за първоначална регистрация. При всяка промяна на Управителния съвет или на устройствения акт се минава през тази едномесечна процедура", обясни Любен Панов.

Той предлага да бъде създаден фонд за финансиране на граждански инициативи и създаване на съвет за развитие на гражданското общество към министър-председателя, където да се обсъждат политиките за развитие на неправителствения сектор и взаимодействието между НПО и държавните институции.

Идеята е във фонда да се отделят 1 млн. лв. от бюджета, за да се подкрепят добри проекти на неправителствения сектор. Предвижда се на всеки 3 години да се избира независим оператор, който да разпределя средствата чрез конкурс.

НПО трябва да търсят повече възможности за собствени приходи, а това може да става не само чрез дарения, а и чрез стопанска дейност, свързана с мисията им. Центърът от две години развива програма за бизнес планиране на НПО, като обучава представителите на организациите и им дава стартов капитал, заяви още Любен Панов.

Водещи

Най-четени