Никой не иска „Химко“ 19.03 | 17:02

Пускат завода на втори търг

От Десислава Маданска

Нито един купувач не се яви на търга с тайно наддаване за "Химко". Началната тръжна цена бе 28 552 458 лв. Интерес към продажбата на бившия торов завод обаче е имало, съобщи синдикът на дружеството в ликвидация Росица Томова. Тя обаче не разкри кои са потенциалните инвеститори, тъй като законът й забранява.

Все още не е ясно кога предприятието ще бъде пуснато повторно за продажба. Комбинатът ще бъде обявен с 20% по-ниска от първоначалната цена.

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви във Видин, че държавата ще чака втория търг за торовия завод, тъй като първоначалната цена не я удовлетворява, информира в. "Стандарт". Тя ще участва в него чрез дъщерната на Българския енергиен холдинг фирма "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, създадена за рестарта на "Химко" и "Ремотекс".

Специалисти от торовия завод увериха, че около 200 техни колеги са готови веднага да започнат работа. По сметките на ветераните, предвидените за пуск 7-а карбамидна линия и 5-и реформинг могат да работят на печалба при цена на природни газ от 462 лева за 1000 кубически метра колкото приблизително е сега.

Водещи

Най-четени