Никой не иска да купи ОЦК-Кърджали 13.09 | 14:57

Часове преди изтичане на крайния срок никой не е подал оферта за предприятието

От Ралица Стоянова

Часове преди крайния срок - 17 часа днес (13 септември) не е подадена нито една оферта за закупуване на Оловно цинковия комплекс в Кърджали.

Имайки предвид задълженията на комбината, които възлизат общо на над 350 млн. лева, първоначалната цена за продан на производството е 35 пъти по-ниска. Половината предприятие се продава за 8,3 млн. лева.

В замяна на тези пари бъдещият инвеститор ще купи само сгради и земи. Машините, които са били обезпечение по друга сделка, вече имат нов собственик и са отделен казус, информира bTV. Този проблем вероятно е и една от причините за негативизма на работниците в комбината, които не вярват, че той ще функционира отново.

Разпродажбата на ОЦК-Кърджали беше обявена на 13 август с едномесечен срок. Тогава беше обявено, че до един месец  половината от предпряието трябва да бъде продадено. Ако този срок изтече, без появата на каквато и да е оферта, заложените сгради и съоръжения стават собственост на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и тя ще може да се разпорежда с тях.

Преди това в края на юли започна източване на метала от една от двете индукционни пещи. Според синдикатите в завода това се прави по искане на френската банка BNP Paribas, защото въпросните стоки са обезпечение по договор за кредит от 70 млн. долара. 

В края на юни в ОЦК влезе частен съдия-изпълнител и започна да описва имущество в цеховете "Пържилен", "Сярно производство", "Елекролитен" и "Мокро извличане".

В края на юни изтече 14-дневният уведомителен срок, който ПИБ даде на предприятието да започне да си изплаща кредита. Това обаче така и не се случи.

Водещи

Най-четени