Нови правила във винопроизводството 09.02 | 11:46

Одобриха законопроекта за виното и спиртните напитки

От Филипа Тодева

Винени лозя, засадени без право на засаждане след 31 август 1998 г., подлежат на принудително изкореняване за сметка на производителя. Това предвижда законопроектът за виното и спиртните напитки, приет днес на първо четене в парламента.

До извършване на изкореняването на лозята продуктите, произведени от добитото от тях грозде, могат да се използват единствено с цел дестилация за сметка на производителя. Продуктите, получени от дестилацията, не могат да се използват за производството на алкохол с действително алкохолно съдържание 80 об.% или по-малко.

Предвижда се още да бъдат класифицирани единствено винени сортове лози, които могат да се засаждат, презасаждат или присаждат за целите на винопроизводството, отговарящи на условията, определени с правилника за прилагане на закона.

Забранява се засаждането на площи с винени сортове лози, които са некласифицирани, като засадените подлежат на принудително изкореняване. Забраната не се отнася за некласифицирани винени сортове лози, чиято продукция е предназначена единствено за консумация в домакинствата на винопроизводителите.

Водещи

Най-четени