Новите професии, които ще ни носят много пари 01.05 | 13:23

Облачни IT архитекти и фасилити мениджъри вече са по-добре платени от адвокати и ПР-и

От Георги Георгиев

Нови професии като облачен IT архитект, за които  дори не сме подозирали че съществуват преди години, изместват по доходи традиционните специалности, твърдят от Българската стопанска камара (БСК)

Хората, които я изберат да се занимават с облачни технологии, още на старта на кариерата си имат шанса да бият по пари адвокатите например, сочи анализ на експертите, цитиран от "Стандарт”.

Сред новите професии, които все повече ще се търсят, са например фасилити мениджмънт, както и свързаните със зелена енергия специалности.

Много ще се котират хората с две дипломи - една инженерна и една по икономика например. От традиционните професии в близките 5 г. най-много ще се търсят лекари, учители и счетоводители.

Най-много места обаче ще има за програмисти - около 40 000 ще бъдат открити само в следващите няколко години. От специалностите със средно образование много ще се търсят готвачи и шофьори.

От друга страна се очаква спад в търсенето на юристи, както и на специалисти по връзки с обществеността, твърдят още от БСК.

Водещи

Най-четени