Няма да загубим европари за "Тракия" 19.03 | 18:02

Отличници сме по програма "Транспорт", похвали ни еврокомисар

От Ралица Стоянова

Няма риск да загубим евросредства за магистрала "Тракия". Това увери в Брюксел Реналдо Мандметс, началник отдел в Генерална дирекция "Регионална политика” на ЕК, отговарящ за България, информира агенция "Фокус".

"Знаем, че повече от 80% от автомагистрала "Тракия” е завършена. Знаем и за проблема за конкретен лот от автомагистралaта, свързан с това, че има дължими плащания на подизпълнителя", каза той.

Мандметс подчерта, че това е въпрос на изпълнение на търговски договор между изпълнител и подизпълнител и решаването му зависи от държавата членка, в случая България.

Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан подчерта, че, по отношение на плащанията, ОП "Транспорт” се реализира най-добре в България. Над 50% от евросредствата по програмата са платени.

По отношение на автомагистрала "Хемус”, Йоханес Хан добави, че проектът ще бъде финансиран през новия програмен период. Той изтъкна, че заслуга за това имат и разговорите с бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Пвлова.

Към момента по-голямата част от магистрала "Тракия е готова - в експлоатация са пуснати 85 км, остават още 35 км. Още обаче не е ясно дали последната отсечка от аутобана ще бъде пусната в срок - 30 май, или не.

Водещи

Най-четени