Няма да има нулева година в усвояването на еврофондове 11.04 | 09:35

Критиките на ЕП са свързани със стари нарушения, уточни Зинаида Златанова

От Симеон Досев

Нулева година в усвояването на еврофондовете няма да има, успокои вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите ѝ по стария период предстои да бъдат усвоени 1,8 млрд. евро.

Критиките, които Европейският парламент (ЕП) отправя към страната ни за злоупотреби с евросредства, най-вече на ниво местна власт, са заради нарушения, извършени по времето на предишното правителство, заяви Златанова в ефира на TV7.

Тя подчерта, че е необходима задълбочена проверка по общините, за да се потвърдят или отхвърлят и изчистят всички съмнения за злоупотреби с европейски пари и да се възстановят загубите. 

Текстът, с който Европарламентът поиска Комисията да преоцени отпускането на пари от еврофондовете за страната ни, може да е писан в България, допуска вицепремиерът.

Златанова подчерта, че този текст няма законодателен характер, както и че препоръките в доклада са стотици и засягат по един или друг начин всички страни от Евросъюза. Според нея се спекулира много, че докладът касае сегашното правителство, а той всъщност се отнася за предишните управници.

Водещи

Най-четени