Няма злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" 07.06 | 16:55

Това съобщават от КЗК според първоначалните резултати от секторния анализ на пазара

От Кремена Бедерева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри сигнали за злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" при търговията с течни горива.

Това сочат първоначалните резултати от секторния анализ на пазара, който ще бъде готов до края на юни, съобщи председателят на антимонополната комисия Петко Николов.

"Вижте колко много играчи са на този пазар на течните горива и на пазара на дистрибуция на едро, и на дистрибуция на дребно, но никъде няма знак някакъв за това, че "Лукойл" злоупотребява с господстващото си положение", обяснява още пред БНР Николов.

"Защото ако е така, би трябвало тези, които купуват от него по някакъв начин да изразят някакво недоволство. Напротив, те са много спокойни", смята той.

Николов обясни, че за да има поне косвено доказателство за евентуално картелно споразумение, трябва да има оплакване на представител на бранша. По думите му, картелното споразумение се доказва трудно, а прекалената гласност по темата може да провали разследването:

Когато се вдига много шум и страните, ако имат някакви доказателства за това, изтриват всичко, това изчезва и то не може да бъде открито.

iNews припомня, че Комисията за защита на конкуренцията трябваше да проверява една година дали има картел в търговията на горива на едро. Комисията бе получила частична информация от три фирми за търговията с горива, "сред които не са Петрол и Лукойл България".

Тогава всички фирми поискаха удължаване на срока за изпращане в КЗК на информация за своята дейност, добави Николов. Регулаторният орган ще провери как се формира производствената цена в рафинерията в Бургас и как се осъществява дистрибуцията на горивата на едро.

Комисията не е секторен или ценови регулатор, но като регулатор на пазара е хубаво да знае ценообразуването на горивата, каза Петко Николов.


 

Водещи

Най-четени