Трайков поиска антимонополната комисия да разследва "Лукойл" 03.08 | 11:28

Това нямало отношение към съдебната битка между Агенция „Митници" и „Лукойл"

От Петя Михайлова

Министърът на икономиката Трайчо Трайков е подал сигнал срещу "Лукойл” в Комисията за защита на конкуренцията, съобщи БНР.

Той иска становище на комисията дали доставчикът на керосин за летищата има господстващо положение на пазара и не си изпълнява функциите.

Трайков обясни, че е решил да сезира антимонополната комисия, след като е бил провокиран от съда. В съдебното определение, с което се спира отнемането на лиценза, е цитиран доставчикът на керосин, че ако "Лукойл" не работи, не може да доставя гориво на летищата. Според Трайков, трябва да се установи кой има монополно положение на пазара и злоупотребява с него.

Трайков уточни, че няма отношение към съдебната битка между Агенция "Митници" и "Лукойл", а само към пазара.

"Направено е всичко възможно, за да функционира пазарът и да няма ощетени потребители. Гориво има колкото искате и в България, и около България", каза министърът.

За казуса с АЕЦ "Белене" Трайков заяви, че НЕК има право да получи 61 млн. долара от "Атомстройекспорт" и затова енергийната компания ще внесе иск в съда. Все пак министърът очаква до края на деня да има отговор от руската страна, както е било договорено в понеделник. 

През месец юни антимонополната комисия излезе със становище, че няма злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" при търговията с течни горива.

iNews припомня, че Комисията за защита на конкуренцията трябваше да проверява една година дали има картел в търговията на горива на едро. Комисията бе получила частична информация от три фирми за търговията с горива, "сред които не са Петрол и Лукойл България".

Миналата седмица Агенция "Митници" отне лиценза на руската петролна компания за извършване на дейност по закона за данъчните складове. Причината е забавено монтиране на измервателни съоръжения.

От "Лукойл" обаче обжалваха действията на ведомството, а Административният съд в София отмени решенията с мотива, че "са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК."

Водещи

Най-четени