Няма шанс да получим по-високи сметки за ток 05.04 | 08:47

Кризата в енергийния сектор няма да удари крайния потребител

От Елена Кирилова

Няма опасност да платим по-високи сметки за ток заради проблемите в енергийния сектор. Това заяви Явор Куюмджиев в ефира на "Нова телевизия”.

От своя страна, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй” Валентин Николов заяви, че няма опасност от срив на енергетиката у нас. По думите му пети блок на централата работи на 75%, а шести блок - на 50%.

"Съобразяваме се с обстоятелствата в момента. Засега няма проблем”, обясни Николов.

По думите на бившия енергиен министър Трайчо Трайков потреблението на електроенергия в момента не е по-различно от това през предните години, но износът е с една трета по-малко, което се явява и реалният проблем. Средното потребление остава същото, но минимумът вече е по-различен.

Според бившия заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Явор Куюмджиев, ако преди сме изнасяли 2000 мегавата, то сега импортът е едва 300 мегавата електроенергия. Като основен проблем за ликвидирането на българия износ той посочи такса пренос. От 18 лева тя е повишена на 36 лева на мегават, поради което токът е станал непродаваем.

По думите на Трайков България не е изправена пред режим на тока, а точно обратното. В момента има свръхкапацитет на електроенергия, което налага предприемането на мерки за спиране на мощности.

Във връзка с обвиненията към Трайков, че той е един от виновниците за случващото се, той отговори, че докато той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма, основното предизвикателство е било как да се увеличи производството на електроенергия.

Куюмджиев подчерта, че в България няма свръхпроизводство, а свръхвъзможност за производство. Основният проблем обаче е, че липсва консумация, а българската икономика е срината. Промишленото потребление е спаднало няколко пъти. В този случай от БСП предлагат мощностите, които не се потребяват, да се преработят за износ.

От своя страна Трайчо Трайков смята, че трябва да произвеждаме толкова, колкото можем да потребяваме. По думите му българското домакинство харчи три пъти повече електроенергия на квадратен метър, отколкото едно германско семейство.

Водещи