ОИСР се тревожи от икономическата ситуация в еврозоната 22.05 | 16:53

Кризата от Европа може да се пренесе в световен мащаб

От Ивайло Ачев

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изрази опасение, че кризата в еврозоната може да повлече по пътя на бедствията и световната икономика, предаде Bloomberg.

"Рискът да се получи спираловиден ефект нараства, като тук включваме растящата задлъжнялост на икономиките в еврозоната, слабостта на банковите системи, ниският растеж", твърди главният икономист на ОИСР Пиер Паоло Падоан. Той допълни, че подобен сценарий може да излезе извън валутния съюз на ЕС и да донесе много сериозни неприятности на световната икономика като цяло.

Според последната прогноза на ОИСР през тази година икономиката на еврозоната ще се свие с 0,1% и ще отчете ръст от 0,9% през 2013 година. Предишната прогноза беше за ръст от 0,2% през 2012 година и 1,4% през 2013 година.

Като цяло от ОИСР не променят прогнозата си за всичките 34 членове, които организацията представлява. Тя остава 1,6% растеж през тази година, заради очакванията напредъкът на американската икономика да неутрализира негативното влияние на еврозоната.

Прогнозата на ОИСР е вид предупреждение преди утрешната 923 май) неформална среща на лидерите на страните-членки на ЕС.

Водещи

Най-четени