Обещали сме на Украйна газ, но дано не опре до нас 26.03 | 12:32

След пропадането на „Набуко“ нямаме друг вариант, освен „Южен поток“. Междусистемната връзка с Турция трябва да е готова до 2016 година, обяви министър Стойнев

От Филипа Тодева

България е обещала да подпомага Украйна с доставки на природен газ. Въпреки, че страната ни е почти на 95% зависима от руския газ е било подписано споразумение, стана ясно от думите на ресорния министър Драгомир Стойнев на кръгла маса за бъдещето на пазара на природен газ.

"Много е важно да говорим за солидарността в Европа и в случай, че се спрат доставките на газ за Украйна, ние да бъдем солидарни в подкрепата си към тази страна", отбеляза той. В същото време министърът призна, че нито един ресорен министър от ЕС не е заявил, че страната му има достатъчно газ и може да започне доставки към Украйна.

"Ние сме държава-членка на ЕС, няма да се налага вето на европейските инициативи, но трябва да следваме националния си интерес, а той включва изграждане на междусистемните газови връзки със съседните страни, но и проекта "Южен поток", посочи Стойнев.

По неговите думи след пропадането на проекта "Набуко", ние нямаме друг проект, освен "Южен поток", който да ни гарантира доставки на газ в такъв размер. Министър Стойнев е категоричен, че досегашните усилия за диверсифициране на доставките са правилни, трябва да бъдат продължени и надградени.

"Трябва да направим всичко възможно да изградим интерконекторните си връзки и да извоюваме LNG терминал на Егейско море, който да снабдява Балканите", заяви Стойнев, цитиран от БТА.

Министърът на икономиката и енергетиката припомни, че при посещението си в Катар е имал разговори с министър-председателя и ресорния министър за изграждане на LNG терминал на Егейско море с възможност този терминал да стане регионален и да доставя не само за България и Гърция но и за другите страни на Балканите.

"Бихме искали да има такъв терминал и на нашето Черноморско крайбрежие, но Турция категорично отказва подобен вид кораби да минават през Босфора", отбеляза Стойнев.

Според него газов коридор Север-Юг може да се осъществи чрез доставки на втечнен газ през терминал на Егейско море, защото ТАР няма да е с достатъчен капацитет.

Газовата връзка с Румъния трябва да е готова през юни тази година. "При изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция има забавяне, като вината е на всички акционери в проектната компания, но реални действия по проекта могат да започнат още през тази година", съобщи Стойнев. Той припомни, че още отпреди шест години е заявено намерение от българска страна за изграждане на междусистемна газова връзка с Турция, но разговорите са пропадали заради липса на интерес у Турция. От тази година вече имаме сключен Меморандум с Турция и могат да започнат работа двете технически групи по изготвяне на проекта. Стойнев изрази надежда, че тази връзка ще бъде изградена до 2016 г.

Водещи

Най-четени