Оборотите на заведенията намалели наполовина, откакто в тях не се пуши 25.09 | 11:11

Забраната за пушене може да съсипе ресторантьорския бизнес, смятат от сектора

От Ралица Стоянова

Забраната за пушене на закрити обществени места може да съсипе ресторантьорския бизнес.

Секторът търпи рекордни загуби - спадът в оборотите е 50%, откакто е въведена забраната, заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров пред bTV.

"Заведенията, които сме оборудвали с климатични инсталации, т.е. направили сме огромни инвестиции, масово се напускат", оплака се Димитров.

Практиката в други държави не е доказала положителни резултати в отказа от тютюнопушене, според него. "Статистиката показва, че в другите държави около 1,5-3% е спадът в пушенето след подобна забрана. Няма промяна в продажбите на цигари в САЩ, въпреки постоянното разширяване на забраните”, коментира още Димитров и добави, че по данни на финансовото министерство към юни приходите от акциз на тютюневи изделия са 994 млн. лева – със 73 милиона повече спрямо предходния период.

Димитров настоя за връщане на стария режим в заведенията – отделни помещения за пушачи и непушачи, определяйки тази практика като "много балансирана”. Поиска да се проведе дебат и за евентуални данъчни облекчения за фирмите в бранша.

От здравното министерство обаче бяха категорични, че няма връщане назад по отношение на забраната за пушене на закрито.

"Министерството не предвижда промяна в нещата. Около 3 месеца и половина са минали, откакто новите изисквания са в сила. За това време не могат да се очертаят нито крупни успехи, нито някакви апокалиптични картини. Българското общество прие промените разумно. Ако сега се даде заден ход, това ще се приеме негативно и няма да се създаде устойчивост в този преломен момент на пречупване на обществото, към който вървим”, обясни Димитър Димитров – дирекция "Обществено здраве” в здравното министерство.

Водещи

Най-четени