Оборудването за АЕЦ "Белене" ставало и за музей, според зам.-шефа на "Росатом" 13.09 | 17:49

Ние искаме само оборудването да бъде платено, коментира Кирил Комаров

От Елена Коцева

"Росатом" счита за странни изявленията на представители на българското правителство, че няма да платят готовото оборудване за АЕЦ "Белене". Такъв коментар направи заместник-генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров, цитиран от агенция Новости по време на конференция на Световната ядрена асоциация, която се провежда в Лондон.

"Отнасям се с голямо уважение към нашите клиенти, но ситуацията, в която те отказват да платят онова, което са поръчали, и то фигурира в документи, е странна", посочва още Комаров.

Той допълва, че изявленията на представители на българското правителство, "че ние имаме план да не платим", също му се струват странни".

Комаров припомня, че проектът за АЕЦ "Белене" съществува от 2006 г., а всички основни документи са подписани още през 2008 г., включително и документите за изработването на оборудването.

"До момента не сме получили от българската страна нито уведомление, нито някакво предложение да развалим тези договори", посочва Кирил Комаров.

От думите на заместник-директора на "Росатом" става ясно, че и в момента работата по изготвянето на оборудването за АЕЦ "Белене" продължава, след като в последните 3 години е била изработената по-голямата част от него и готово за поръчителите.

Според Комаров не е работа на заводите да съхраняват вече готовото оборудване, а българският клиент може да реши какво да прави - да строи или не АЕЦ"Белене".

"Ние искаме само оборудването да бъде платено и сме готови още днес да го пратим на клиента. А какво ще го прави след това - може да си го сложи в музей, може и да си го използва в АЕЦ "Козлодуй" – това е негова (на българското правителство, бел.ред.) работа, казва Комаров.

Преди два дни стана ясно, че руската компания "Атомстройекспорт" е увеличила искането си за обезщетение до 1 млрд. евро, заради спирането на проекта за изграждане на втора АЕЦ в България.

Според оценката на икономическия министър Делян Добрев няма никакви основания за сумата, която е поискана от "Атомстройекспорт", а днес премиерът Борисов се закани, че във връзка с това предстоят много тежки разговори директно с президента Владимир Путин.

Един от вариантите, които се обсъждат от български представители е и да се изгради 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", като се използва оборудването за "Белене". За разглеждане на проекта бе привлечена и компания "Уестингхаус”, която е конкурент на "Росатом".

Българската държавна енергийна компания потвърди, че е получила иска за 1 млрд. евро, но в момента адвокатите на компанията го разглеждат.

Българското правителство окончателно се отказа от проекта АЕЦ "Белене" през март месец тази година.

Водещи

Най-четени