Общини дължат на строители около 200 млн. лева 09.04 | 14:07

80% от строителната продукция се дължи на обществените поръчки

От Ралица Стоянова

Строителният бранш все още има проблем със забавеното изплащане на средствата по инфраструктурните проекти от страна на общините. Това заяви председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов пред БНР.

По думите му през последната година тези задължения на общините се движат в рамките на 180-200 милиона лева. Няма оплаквания за забавени плащания от Европейския съюз (ЕС).

Председателят на Камарата на строителите е уверен, че смяната на властта няма да се отрази негативно на сектора. Браншът има уверението на служебното правителство, че ще бъде направено всичко възможно да няма сътресения в изпълнението на вече започнатите проекти, както и в тяхното навременно разплащане.

По думите му, в последните години 80% от строителната продукция се дължи на обществените поръчки. От тях близо 90% са с европейско финансиране.

През последните две години основно работата е съсредоточена в строежа и довършването на автомагистралите, както и в изграждането на т. нар. водни цикли – водопроводна и канализационна инфраструктура.

Освен довършването на АМ "Струма" и изграждането на пътя София-Калотина, сред другите големи строителни проекти, предвидени за тази година, са дейностите по АМ "Хемус" и АМ "Марица".

От бранша се надяват, че до края на това лято ще бъде напълно завършена "Тракия".

Трябва обаче да се обърне внимание на второкласните и третокласните пътища в страната, където работата е поизостанала, смятат от Камарата на строителите в България.

Водещи

Най-четени