Одобриха сливането на КЗП и КЗК 26.06 | 18:25

Законопроектът мина през икономическата комисия в парламента

От Симеон Досев

Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм одобри на първо четене сливането на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗП).

Основният мотив за промяната е подобряване на степента на защита на българските потребители. В законопроекта, чийто автор е депутатът от ДПС Йордан Цонев, пише, че овосъздаденият орган ще има информация и възможност за въздействие върху пазара и по отношение на правата на потребителитe, информира в. "Новинар".

Припомняме, че според проектът новата единна комисия ще бъде ръководена от седем членове – председател, трима зам.-председатели и още трима членове. Кандидатите за ръководния пост ще трябва да имат най-малко десет години юридически опит. Зам.-председателите на бъдещата КЗКП ще бъдат предлагани от председателя и одобрявани също от Народното събрание. Тримата зам.-председатели ще поемат съответно направленията "Защита на конкуренцията", "Защита на потребителите" и "Обществени поръчки и концесии". Това са и трите направления, по които трябва да работи новата комисия.

По време на днешното обсъждане обаче идеята е срещнала неодобрението на опозицията. Според депутатите от ГЕРБ това е сериозна законодателна промяна, която не може да се взима в сегашната обстановка.

Водещи

Най-четени