Оздравителна програма "вдига" ВМЗ - Сопот 15.01 | 19:05

Другите варианти са обявяване в несъстоятелност или изготвяне на нова стратегия от НС

От Ралица Стоянова

Започва изготвянето на оздравителна програма за ВМЗ-Сопот. Още утре до обяд синдикатите в предприятието ще получат от ръководството икономически анализ, който да послужи за основа на програмата.

Това съобщи Иванка Иванова, председател на КНСБ във ВМЗ-Сопот на брифинг в икономическото министерство.

Другите два варианта за бъдещето на завода са били обявяване в несъстоятелност или изготвяне на нова стратегия от Народното събрание. Тя обаче би отнела около година, а през това време положението на работниците ще се влоши, а няма да се подобри, каза министърът на икономиката Делян Добрев.

Той обясни, че оздравителният план трябва да е готов възможно най-скоро – до седмица или месец.

Няклолко месеца, може би три, ще са необходими за стартирането на нова процедура по приватизация, след като вчера (14 януари) започнатите стъпки се провалиха.

"Приватизацията е дългосрочното решение", категоричен бе Добрев.

Иванка Иванова очаква плащане на част от дължимите суми за заплати на работниците в най-бърз порядък. Синдикатите настояват до края на седмицата да бъдат платени един аванс и една заплата.

Дали това ще се случи в желаните срокове, зависи от това дали заводът ще получи очаквано плащане от чужбина.

Икономическият министър не се ангажира да прогнозира дали ще има съкращения и каква ще бъде точната цифра на пренасочените хора. Той коментира и заведеният иск за обявяване на предприятието в несъстоятелност от кредитор на ВМЗ-Сопот.

"Този иск е първи, но няма да е последен", коментира Добрев. Според него обаче делата за несъстоятелност са най-лошият вариант и не вършат работа на никого.

Водещи

Най-четени