Около 2 млрд. евро влезли в икономиката за последните 7 месеца 06.02 | 13:10

Екатерина Истаткова поема НЕК, Желев напуснал заради по-добре платена работа

От Десислава Маданска

Около 2 млрд. евро са влезли в българската икономика през последните 7 месеца, откакто правителството е на власт. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев на връчването на сертификат за инвестиция клас "А" за изграждането на завод за производство на промишлени газове в Девня.

Министърът отбеляза, че последните данни показват, че износът се увеличава, а икономическата ситуация в страната се подобрява.

"За нас са важни инвестициите, тъй като поехме ангажимент за подобряване на бизнес климата. Готвим втори пакет за опростяване на приблизително 100 режима, показахме, че сме коректен партньор", каза Стойнев.

Той отчете, че вече няма забавени плащания към бизнеса.

Министърът каза още, че годината стартира с три проекта, които ще осигурят кадри за бизнеса в отделните сектори. Той бе категоричен, че икономическата ситуация в страната се подобрява.

Според Стойнев трябва да се помисли за увеличаване на заплащането на ръководните кадри в държавните дружества. Като пример той даде напусналия като шеф на НЕК Йордан Желев. По думите на министъра Желев предпочел предложение за работа в чужбина със значително по-висока заплата.

Според него висшите кадри трябва да бъдат стимулирани, защото носят огромна отговорност, а всеки човек в този случай иска да бъде добре заплатен. Той допусна, че вдигането на заплатата на ръководен държавен кадър трябва да е свързано и с конкретни условия - дали  предприятието е печелившо, дали то се развива добре.

Стойнев отбеляза, че смяната на ръководството на НЕК е била разгледана на заседание на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) и вече е подадено заявление в Агенцията по вписванията. Мястото на Желев ще поеме Екатерина Истаткова, която досега бе член на управата в НЕК, информира БТА.

Водещи

Най-четени