Оманският фонд и EPIC настояват за незабавното отваряне на КТБ 21.10 | 15:20

В писмо до БНБ те изразиха готовност за преговори за преструктуриране на банката

От iNews.bg

Оманският фонд и EPIC са изпратили писмо до Министерския съвет, Министерството на финансите и до Българската народна банка (БНБ), в което са обявили своята готовност да преговарят с централната банка за преструктурирането на Корпоративна търговска банка (КТБ), потвърдиха от финансовото министерство. Акционерите в поставената под специален надзор финансова институция настояват за незабавното ѝ отваряне.

"Подготвихме проект на action план за незабавна дискусия с БНБ и изисквахме среща за съгласуване на съвместни действия с БНБ за незабавното отваряне на КТБ, като в тези си искания се основавахме на ролята на БНБ като заинтересувана страна и ключов държател на дяловото участие в банката", се казва в писмото.

По отношение на конкретно предложение за оздравяване на поставената под специален надзор банка от консорциума коментират, че преди това е необходимо от БНБ да обявят какъв е размерът на необходимия капитал за КТБ, както и какъв вид помощ правителството би осигурило.

"Бихме искали също така да подчертаем, че незабавно трябва да се вземат мерки за да се запазят активите на КТБ и дъщерните ѝ дружества както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим в контекста на прекалено дългия период, през който движението на капитали в банката бе подложено на жестоки рестрикции", се казва още в писмото.

В писмото от консорциума предлагат провеждането тази седмица на среща с БНБ и представители на финансовото министерство. "От наша страна ще участват представители на Генералния Държавен резервен фонд на ОМАН, ЕПИК, Джемкорп и Фрешфийлдс", допълват те.

От Оманския фонд и EPIC посочват, че различни потенциални инвеститори са проявили интерес да участват в рекапитализацията на КТБ. Те отправят покана към тях да се включат в разговорите с централната банка. "При необходимост ще поканим и други инвеститори, които да се присъединят към консорциума на по-късен етап, когато евентуално определени параметри биха били изяснени и за страните би съществувала по-голяма яснота", коментират още те.

Акционерите посочват като възможен такъв инвеститор консултантската компания Джемкорп Капитал. От писмото става ясно, че въпросната фирма вече се е включила в консорциума на Държавния резервен фонд на Оман и EPIC.

Изпълнителен директор на Джемкорп е Атанас Бостанджиев, който до средата на юли месец 2014 г. беше изпълнителен директор на руската инвестиционна банка ВТБ "Капитал" в Лондон. Тази финансова институция е част от групата на ВТБ, която е и акционер в КТБ.

От Оманския фонд и EPIC припомнят, че на среща с представители на БНБ от 10 юли 2014 г. те са представили рамково предложение за съвместно управление на КТБ.

"По-конкретно предложихме да бъдат избрани нови членове на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка и те да поемат управлението на банката. Това предложение предполагаше новият надзорен съвет да смени президента на КТБ (Акционера Бромак) с директор от БНБ и предвиждаше да бъдат извършени две други смени с цел БНБ да получи необходимите гаранции за правилното управление на банката", посочват от Оманския фонд и EPIC.

Вчера стана ясно, че в БНБ е представена още една оферта за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Това обяви финансистът Стоян Александров. Той обясни, че се е чул с мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев и той му е споделил, че сериозен консорциум е представил оферта за оздравяването на банката. Става въпрос за консорциум, който е представил своето предложение отделно от финансовия консултант EPIC.

Най-вероятно писмото с предложението е направено през вчерашния ден, заяви Александров. Според него не е изключено именно заради това в момента да се бави докладът на квесторите за състоянието на банката. От БНБ до момента не са обявили да има нова оферта за оздравяването на банката.

 

Водещи

Най-четени