Оплакванията до КЗП по Коледа – за дефектни стоки, закъснели доставки и забавено връщане на пари 28.12 | 13:36

Хотел във Велинград се рекламирал като СПА, макар да не е такъв

От iNews.bg

Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при упражнено право на отказ от онлайн поръчка са най-честите оплаквания по време на Коледните празници, съобщи по НОВА ТВ Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

В периода 24 – 27 декември са постъпили 24 писмени жалби и 65 запитвания на горещия телефон на потребителя 0 700 111 22.  

Има няколко сигнала за отказ на физически магазини да заменят подаръка или да възстановят заплатеното за него. При покупката обаче не е било уточнено дали тези възможности са част от фирмената политика на търговеца, законът задължава само онлайн магазините да приемат обратно покупките в 14-дневен срок от доставката. Затова предстои уточняването на обстоятелствата при всеки от тези случаи. 

Един от постъпилите в Комисията и в Нова телевизия сигнали е свързан с хотел във Велинград. Проверката на контролния орган установи, че макар обектът да се нарича СПА хотел, той не притежава сертификат за СПА център. "Това е нарушение на закона и ще бъдат предприети съответните действия", коментира Арсенов. При наличие на необходимите доказателства, че обектът се рекламира като СПА хотел с цел заблуда на потребителите, Комисията ще се произнесе за наличие на нелоялна търговска практика. Санкцията може да достигне до 30 000 лв.   

"Нашата проверка продължава и по отношение на конкретната жалба – какво е съдържала офертата, какво се предлага в хотела", добави Арсенов. "Когато приемем една оферта и част от услугите не са предоставени, имаме право на компенсация, чийто размер не е точно фиксиран. Потребителят трябва да се обърне първо към предоставящия услугите – хотелиера или туроператора, а при отказ от страна на икономическия оператор – КЗП може да окаже съдействие", обясни той. Относно основното оплакване в случая – липсата на вода – експертът уточни, че проблемът се дължи на възникнала авария на ВиК мрежата, т.е. на обстоятелства, които не зависят от хотела.

Игнат Арсенов напомни, че е рисково да се правят резервации за настаняване през социалните мрежи, когато насреща стои физическо лице. "Опасностите се крият в това, че ние може да резервираме от лице, което няма право да осъществява такава дейност. После дори при проверка от страна на контролните органи много трудно може да се установи кой е извършил нарушение и как потребителят е измамен", заяви той. "Когато потребителите използват платформи за резервации, е необходимо да проверят каква е тяхната допълнителна защита – платформите предлагат такава. Ако не разполагат с необходимото време, могат да се обърнат към туроператори или туристически агенти, които да направят това за тях", каза още Арсенов.

Пътуващите в която и да било страна по света имат еднакви туристически права при ползването на услугите на български или европейски туроператор или турагент. "Ако са самостоятелно организирани и имат проблем с настаняване, транспорт и други подобни услуги в държава от ЕС, могат да получат съдействие от бюрата Европейски потребителски центрове.

Водещи

Най-четени