Определено не сме готови за еврозоната, смята икономист 25.06 | 12:34

Трудно е да се каже какви ще бъдат положителните страни от влизането ни в еврозоната

От Ралица Стоянова

България определено не е готова за еврозоната, смята икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

За да влезем в еврозоната, първо трябва да преминем през валутния механизъм ERM II, където да изчакаме две години под надзора на ЕЦБ и ЕК, за да се види дали изпълняваме същите критерии. "Влизането в ERM II не е регламентирано, то е изцяло политическо решение. Няма изисквания и критерии за приемането на една страна в него, така че в момента, в който останалите страни-членки решат, че България е готова да се присъедини към ERM II, тогава ще влезем. Няма обаче някакви конкретни критерии, които трябва да покрием, за да влезем", обясни Стайков, цитиран от Агенция "Фокус".

В момента е трудно да се каже какви ще бъдат положителните страни от влизането на България в еврозоната, ако въобще има такива. Евентуалните негативи обаче се увеличили през годините откакто сме влезли в ЕС досега, смята икономистът.

В петък Европейската централна банка и вицепремиерът Симеон Дянков влязоха в задочен спор за дали България е готова за членство в еврозоната. От финансовата институция посочиха, че българското финансово министерство е разтълкувало последните данни на банката некоректно, посочвайки, че България е готова за еврозоната.

Впоследствие Дянков отговори, че писмото-отговор на ЕЦБ не е опровержение на това, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната.

Водещи

Най-четени