Орешарски: Задачата ни е да възстановим условията за правене на бизнес 14.11 | 11:42

Прекратяват се над 100 лицензионни режима

От Елица Елефтерова

През последните 5 години инвестициите не са били актуална тема в Европейския съюз и най-вече у нас. Основните теми бяха рецесията, ликвидността на банките, бюджетният дефицит и други. Това заяви премиерът Пламен Орешарски при откриването на Български икономически форум, чийто партньор е Econ.bg.

По думите му много от тези проблеми не са се отразили на страната ни заради състоянието, в което държавата влязла в кризата. Задачата на правителството в момента била да възстанови условията за правене на бизнес и така да се повиши инвестиционната активност.

Орешарски посочи, че основната цел е да се засилят предпоставките за икономическо развитие след слабите действия от страна на държавата през последните 5 години.

Той посочи, че в момента се работи за по-високи нива на икономическа стабилност, сериозни мерки срещу контрабандните канали. Освен това частично вече е възстановено регулярното връщане на ДДС на бизнеса по изпълнени договори.

Премиерът каза още, че се отнемат или прекратяват над 100 лицензионни режима, като през следващата година ще отпаднат още толкова. Правителството е завело и задължителен анализ за ефективност на всички нови административни и законодателни промени, които се изготвят от Министерския съвет и касаят малкия и средния бизнес. Също така се дава възможност на повече малки фирми да участват в обществени поръчки.

Кабинетът предвижда и насърчаване на инвестиционната активност на местни и чужди инвеститори, като приоритет ще бъдат тези в сферата на иновациите и експортно ориентирания бизнес.

По отношение на политическия риск, който се отразява на имиджа на инвеститорите дали да вложат парите си у нас, Орешарски коментира, че политическият риск е набор от фактори. Той обеща да предприеме необходимите действия, за да намали този риск.

По думите му в момента правителството изпълнява всички препоръки на ЕС за съдебната система. Според него обаче върховенството на закона не е само проблем на правосъдието, а касае културата на обществото, а промяната му е процес, който отнема години.

"Това, което се прави, е да се води политика на обединение, а не на разделение, както при предишното управление", каза премиерът.

Относно необходимостта от стратегия за развитие на икономиката Орешарски заяви, че не е привърженик на волево изграждане на стратегии в икономиката. По думите му пазарът е този, който най-добре регулира бизнеса. Държавата може да следва тенденциите на пазара, като той се регулира най-добре сам, допълни министър-председателят.

Водещи