Орешарски вижда първи сигнали за излизане от кризата 03.10 | 22:05

Още в началото на новия програмен период ще се търсят решения за общините

От Елица Елефтерова

Страната получава първи, макар и много слаби сигнали за излизане от кризата. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Пазарджик след среща с кметове от областта. Дискусията се фокусира върху проблемите на местната власт и финансирането на общините.

Премиерът пое ангажимент, че още в началото на новия програмен период ще се търсят решения за най-острите проблеми на общините. След 2014 година, обаче, парите за регионална политика ще са по-малко и трябва да се разчита и на собствен ресурс, подчерта премиерът. По думите му, още следващата година ще има и промени в отношенията централна - местна власт, съобщава БНТ.

"В рамките на тази бюджетна процедура едва ли ще успеем да свършим кой знае какво, но ще поставим местните власти като един от акцентите за следващата година при бюджетирането. В зависимост, разбира се, от общите финансови отговорности на държавата", заяви премиерът.

За първи път откакто е премиер Орешарски присъства на първа копка на обект - нова автогара в Пазарджик, която ще бъде изградена в партньорство между частния сектор и общината.

С кметове от страната продължават и разговорите за разкриването на временни бежански центрове. Прави се всичко възможно, за да се справим с бежанската вълна, посочи още премиерът.

"България е страна по международни конвенции. Няма международна конвенция, която да има затваряне на границите.

Засега контактуваме и с външните ни партньори, в това число и с Европейската комисия, за да обезпечим поне частична финансова помощ за справяне с този проблем", подчерта той. Премиерът обаче отказа да назове каква сума очаква страната ни като европейска помощ.

Водещи

Най-четени