Осигурен е керосинът, необходим за гражданската авиация* 30.07 | 13:24

Освободени са количества от държавния резерв заради спирането на работата на бургаската рафинерия

От Андриян Георгиев

Правителството реши от държавния резерв да бъде освободено самолетно гориво в количества, обезпечаващи нуждите на гражданската авиация за срок от седем дни, съобщават от правителствената информационна служба.

Това е периодът, необходим за осигуряване на доставка на горива от други държави-членки на Европейския съюз или от внос.

От държавния резерв са освободени около 1 800 тона самолетно гориво за морските летища, съобщи по-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Една част от горивата се  съхранявали в складове на "Лукойл".

С Министерството на финансите и Агенция "Митници" били уредени процедурите по освобождаването на тези горива, което, ако се наложи, може да стане и в почивните дни, но това по думите на министъра няма да се наложи.

Морските летища имат гориво за няколко дни.

Няма отменени чартърни полети, съобщават от транспортното министерство.

В отговор на въпрос Трайков е казал, че за него като министър основното е възможно най-бързо "Лукойл Нефтохим" отново да се върне в нормалното си функциониране. По думите му това било отговорност на мениджмънта на компанията.

"Не можем да си позволим да загубим такава компания, условието е да отговарят на всички изисквания на закона и очакваме от тях това да се случи възможно най-бързо", каза министърът.

Според Трайков механизъм за реакция на държавата в случая с "Лукойл" е това, представителят на държавата в надзорния съвет на компанията да поиска извънредно събиране на съвета, на което да се обсъди точката с монтирането на измервателни уреди.

*Новината е обновена в 16:00 часа 

Водещи

Най-четени