"Лукойл Нефтохим" спира работа 27.07 | 12:52

Камионите и цистерните с гориво били спрени и не напускали територията на предприятието

От Петя Михайлова

Директорът на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев заяви, че рафинерията спира работа, тъй като трябва да спази закона.

Той каза това след срещата си с ръководителя на Агенция Митници Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков по повод за отнетия във вторник лиценз за данъчни скалдове на "Лукойл".

Златев не отговори ще има ли проблеми на бензиностанциите, както и дали рафинерията ще постави измервателни уреди преди края на годината, което би позволило Лукойл да заработи отново като данъчен склад.

Според служители на завода в момента на изказването всички производства в "Лукойл Нефтохим" са работели нормално. Камионите и цистерните с гориво били спрени и не напускали територията на предприятието.

Сред работниците се говори, че е възможно до бъдат освободени в неплатен отпуск през следващите 6 месеца.

От пресслужбата на рафинерията потвърдиха, че вчера в края на работния ден в "ЛУКОЙЛ-Нефтохим Бургас” АД са получени Решения № 527 и 528/22.07.2011г. на Министерство на финансите, Агенция "Митници” - Централно митническо управление, с които се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

"В изпълнение на изискванията на закона, днес комбинатът премина в режим на намаляване и спиране на производството, както и към прекратяване на доставките за пазара, за да изпълни в пълен размер разпоредбите на митническите органи", се казва още в съобщението.

"Лукойл Нефтохим Бургас" сега по закон може да преработва само това, което се намира в комбината. Дружеството може да внася и да изнася гориво, каза директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов. "Екипи на агенция "Митници" са влезли днес в нефтохима и правят инвентаризация за да се види колко акциз и ДДС дължи дружеството и тези екипи до два - три дни ще си свършат работата, каза Танов.

Той посочи, че "Лукойл Нефтохим Бургас" може да обжалва заповедта му за предварително изпълнение за отнемане на лиценза. Това обжалване обаче трябва да бъде одобрено на първи и на втора инстанция от съда, допълни той.

Ваньо Танов каза още, че очаква Лукойл да обжалва решението за отнемане лиценза на нефтохима и на нефтено пристанище "Росенец".

iNews припомня, че днес с решение на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

В рафинерията не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. Според закона данъчните складове плащат налози, когато стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да си спести от плащането на акциз. След среща с ръководството на Агенция "Митници", на 22 юли 2011 г. от "Лукойл Нефтохим" заявиха, че ще монтират всички необходими технически съоръжения на складовете за гориво до края на годината. Според рафинерията, определеният от държавата краен срок - 26 юни бил прекалено кратък.

Водещи

Най-четени