Основите храни поскъпнали с до 15% през лятото 20.09 | 10:51

Около 80% от плодовете и зеленчуците на тържищата ни са българско производство

От Ралица Стоянова

С между 7 и 15% са се увеличили в последните три месеца цените на основни стоки като олио, брашно, яйца, пилешко и свинско месо. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСТБ) Едуард Стойчев пред Агенция "Фокус".

Цените на тези продукти вече са стабилизирани и се очаква в следващите месеци те да останат на настоящите си нива или леко да се понижат.

Малко завишена е през този сезон и цената на плодовете и зеленчуците. Значително по-скъпи спрямо предходни години са доматите. Слаби реколти са регистрирани през тази година и при основни вносители в страната ни като Македония, Турция и Гърция.

"Добрата новина е, че тази добавена стойност ще остане у нашите производители и тази година, както виждате, никой не излиза по улиците да ги блокира или да хвърля домати, като се жалва, че прекалено евтино ги изкупуваме”, подчерта Стойчев.

Според изследванията към момента около 80% от плодовете и зеленчуците на тържищата ни са българско производство.

Стойчев каза още, че се наблюдава стабилизиране на цените и на зърнените продукти след повишението им през сезона, което е достигнало до 48% при царевицата. В момента тя се продава по-скъпо от пшеницата.

Реколтата от зърнени култури тази година е по-малка от миналогодишната, но по-скъпа.

Водещи

Най-четени