Оставката на Дянков идвала в неподходящ момент 18.02 | 14:55

Това не е добра новина, според икономиста от ИПИ Калоян Стайков

От Ралица Стоянова

"Оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков не е добра новина. Тя идва в неподходящ момент - пет месеца преди изборите. Това не е добър сигнал, защото внася допълнителна доза риск в така или иначе нестабилна обстановка".

Това заяви Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Econ.bg.

Според него причината за смяната може да е политическа - потушаване на протест и социално напрежение, или лична - министър, който не е съгласен с провежданата от правителството политика. "Може би по малко от двете", каза Стайков.

"Самата смяна на финансовия мистър толкова близо до изборите обаче показва, че при управлението на публичните финанси има не малка доза политика", добави икономистът.

"Министър си отива заради разминаване в позицията на държавата - да се поддържа стабилна фискална политика или да се потушават протести. Като се има предвид, че има ангажимент субсидиите да се плащат до края на януари, трябваше да е ясно, че такъв проблем може да възникне. Защо не е предвидено решение за него, могат да кажат само управляващите". Така Стайков коментира информацията, че Дянков си отива заради твърдата му позиция плащанията на земеделските производители да се забавят.

Що се отнася до това дали смяната на министъра ще се отрази на финансовата стабилност на страната Стайков каза: "Това зависи изцяло от това кой ще поеме министерството. Ако бъде намерен компромис, публичните финанси могат да не бъдат засегнати. Ако субсидиите се изплатят на всяка цена, това може да е изключително лош сигнал, който да разклати тази стабилност".

Благоразумна фискална политика в България ще се запази и финансовата стабилност няма да бъде разклатена със смяната на Дянков, смята Стайков. Той обясни, че Томислав Дончев, който е предложен за нов финансов министър, е "запознат с европейските ценности при провеждането на фискална политика".