Отделяме едва 34 лева за застраховка "Живот" на година 06.11 | 16:03

За сравнение европейците дават 1147 евро, за да застраховат живота си

От Ралица Стоянова

Българите отделят еда по 33,85 лева за покупка на животозастрахователни продукти на година, докато в Европа тази цифра е около 1147 евро.

Значителна част от тези полици се сключват като задължително условия при ипотечните кредити и са в полза на банките, пише Insmarket. bg

Животозастраховането в България формира около 15% от общия дял на премийните приходи в застраховането. За сравнение в Европа относителният дял на животозастраховането в общия премиен приход на пазара през 2011 г. е около 61%.

Заради ниското проникване животозастраховането в България има oгромен потенциал и перспективи за развитие. Според официалната статистика на Комисията по финансов надзор ръстът на животозастрахователния премиен приход през 2011 г. е около 10 на сто спрямо предходната година.

Най-търсени са застраховките от типа "Живот и рента". През миналата година те заемат дял от 74,6 на сто от общите продажби в сегмента.

Животозастрахователните полици, свързани с инвестиционни фондове, които са най-популярни в страните от бившия Източен блок, обаче у нас заемат дял от едва 7,8 на сто.

Съвкупният премиен приход в сегмента за миналата година е в размер на 249,32 млн. лева.

За първите осем месеца на тази година продажбите на застраховки достигат 166,37 млн. лева. На пазара оперират общо 16 животозастрахователни дружества.

Водещи

Най-четени